Ai visat vacanța ta perfectă un an întreg… De câte ori priveai pe fereastra biroului cârdul de vrăbiuțe vesele te gândeai că te vei simți și tu la fel de liber și fericit, în vacanță. Ai visat cu ochii deschiși pe unde vei hoinări, ce bunătăți vei gusta, ce locuri speciale vei vizita… A durat ceva timp să cazi de acord cu toată lumea din familie asupra destinației, doar sunt așa de multe locuri minunate de văzut în lumea asta! Noroc cu internetul, pentru că așa ai văzut imaginile acelea minunate, care te îndeamnă să pleci în vacanță cât mai repede. Și tot pe internet poți face simplu o rezervare…

Dar stai!
Nu tot pe internet ai găsit și poveștile acelea adevărate, cu experiențele incredibile și profund neplăcute ale unor turiști care au fost păcăliți și care s-au ales doar cu nervi și cheltuială în locul vacanței minunate în care au plecat? Ai o strângere de inimă acum, un fel de gol în stomac, ceva ce te face să te întrebi dacă nu cumva ai putea și tu să ratezi vacanța minunată la care visezi cu ochii deschiși de atâta vreme?
Nu te îngrijora!

Iată 6 pași simpli care te pot ajuta să alegi și să rezervi vacanța ta de vis fără riscuri, chiar din fața calculatorului tău. Trebuie doar să ai răbdare când te documentezi și să verifici bine cu cine lucrezi… Așadar, atunci când îți cumperi vacanța de pe net…

  • Verifică atent, tot pe internet, dar nu numai, site-ul pe care îl folosești pentru rezervare, indiferent dacă vorbim de biletul de călătorie, de cazare sau de alte servicii. Cum să afli dacă e un site serios? E destul de ușor. Caută informații despre acel site pe forumuri, pe Google, pe Facebook chiar. De cele mai multe ori site-urile fantomă au review-uri negative, iar cei păgubiti au lasat mesaje edificatoare… Să nu crezi însă că dacă nimeni nu vorbește de acel site, dacă nu se scrie nicaieri ceva de rău, asta înseamnă automat că totul e bine… Daca site-ul pentru care cauti tu informatii pare a fi “inexistent”, este un semn ca nu este ok, deci caută altul.
  • Dacă tot nu ești sigur că ai nimerit un site serios și nu știi cum să procedezi, mergi pe cărările bătătorite de alți turiști… adică folosește site-ul foarte cunoscut booking.com, care este bine construit, ordonat, cu poze bune. Tot acolo sigur găsești numeroase comentarii și ai un punct clar de plecare ca să îți faci o idee. Tot acolo poți găsi de multe ori cele mai bune prețuri de pe piață.
  • Poate că nu ești familiarizat nici cu procedurile de pe booking.com și prefer să auzi cu urechile tale, la telefon, persoana de care depinde vacanța ta minunată? Atunci poți recurge la o mică șmecherie. După ce ai aruncat o privire pe site, poți face rezervarea direct telefonic, spune-i proprietarului unde ai găsit oferta și ai toate șansele să obții un discount.
  • Ca să ai success deplin și să reușești o comunicare rapidă și perfectă cu viitoarele tale gazde, încearcă, înainte de a telefona, să îți clarifici pentru tine și ai tăi ce fel de vacanță vrei tu, de fapt. Vrei un hotel de lux sau o cabană rustică? Aici nu e vorba doar de prețul pe care îl vei achita. Trebuie să te gândești că dacă vrei să stai la o cabană minunată din vârful muntelui, s-ar putea să nu ai asfalt până la intrare, ba chiar s-ar putea să nu poți merge cu mașina peste tot. Gândește-te bine, înainte de a alege să suni la o structură de cazare, dacă vrei lift, piscină sau altele, ca să întrebi de la început dacă au în dotare tot ce îți dorești. Asta te va scuti de eventuale dezamăgiri și nici nu vei părea doar un mofturos în ochii gazdei care încearcă să îți ofere tot ce are mai bun, dar nu știe care sunt așteptările tale.

  • Chiar și după ce ai rezervat déjà telefonic, o verificare suplimentară nu strică… Caută pe forumuri ce au scris alții exact despre acea structură de cazare. S-ar putea să mai găsești surprize plăcute. S-au dimpotrivă, motive pentru a renunța repede la rezervare. Nu ezita să faci asta dacă simți că este ceva în neregulă. Dar nici nu exagera cu pretențiile absurde numai pentru că nu știi prea bine tu singur ce vrei de la propria ta vacanță… Asta te va face să crezi că nu poți găsi nicăieri pe lume un loc de cazare exact, dar exact așa cum îl vrei… Dacă faci față de tine însuți mici concesii, dacă reușești să te pliezi și tu puțin pe ofertă, experiența ta de cazare are mari șanse să devină una minunată.
  • Dacă ai făcut economii și eforturi financiare mari pentru vacanța asta, ține cont și de faptul că, vorba veche, tot ce iei ieftin, de fapt e scump. Adică, dacă te arunci numai după servicii foarte ieftine, trebuie să ții cont că vei primi exact calitatea pe care ai plătit-o… Trebuie să accepți că dacă ai plătit prețul unui Trabant, nu ai cum să primești o limuzină. Nu pentru că nu vrea cineva să îți ofere confort maxim, ci pur și simplu pentru că totul are un preț și nici un hotelier nu poate ieși în pagubă doar pentru că tu ești un client simpatic.

Și un sfat prietenesc la final:

Nu uita că poți avea o vacanță minunată cu bani puțini sau un dezastru cu un sac de bani, iar asta ține mult și de atitudinea ta față de propria vacanță. Dacă tot vrei să te simți liber în vacanța ta, privește orice eventuală problemă ca pe o provocare care te va ajuta să arăți că poți rezolva, că ești propriul stăpân, că tu decizi. Și ia totul ca pe o distracție-surpriză. Dacă ai făcut pană la mașină în drum spre pensiune, sigur că poți să te enervezi și să te cerți cu toată familia pentru că te murdărești pe mâini și nu puteți ajunge la timp, până ce vacanța e ratată din start. Sau poți să decretezi râzând că e doar o pauză-surpriză pentru un suc băut pe îndelete la margine de drum, cu ochii la peisajul acela minunat pe care oricum nu aveai cum să îl admiri cât erai concentrate la volan. Nu ai suc la tine? Și ce dacă? Poți spune repede un banc cu șoferi, după care poți pune roata de rezervă si poți pleca spre destinație cântând…

Tu alegi…